Blended learning & cultuureducatie: de ideale mix?!
Deze training wordt gegeven door trainers van Saxion en bestaat uit 4 bijeenkomsten.
MELD JE HIER AAN!
Online onderwijs wordt steeds belangrijker. Tijdens de scholensluiting vanwege Corona ontstond de behoefte aan meer deskundigheid om activiteiten voor cultuureducatie online te kunnen aanbieden. Daarom is deze cursus ontwikkeld om culturele professionals die verbonden zijn aan Cultuureducatie Enschede te professionaliseren op het gebied van blended learning en hoe zij dit kunnen inzetten bij cultuureducatielessen en -projecten voor het basisonderwijs.
In deze cursus werken we vanuit je eigen praktijk als culturele professional. Hoe kun je online tools inzetten om je aanbod aantrekkelijker te maken? Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? Wat is blended learning en welke meerwaarde kan dit hebben voor cultuureducatie? Deze vragen komen aan de orde tijdens de cursus. Daarbij nemen we je eigen leervragen als vertrekpunt.
De stappen van jullie creatieve proces staan centraal: van oriëntatie naar onderzoeken en uitvoeren in je eigen praktijk. Theorie over blended onderwijs wordt gebruikt als kader om te kijken naar de activiteiten die je nu al inzet of zou kunnen inzetten. Daarnaast worden er inspirerende voorbeelden getoond van blended learning bij cultuureducatie en worden verschillende online tools aangeboden (waaronder LessonUp) die jullie in de praktijk kunnen inzetten en met elkaar kunnen uitwisselen. Zo doe je concrete ideeën en ervaring op in het (meer) online denken en lesgeven. Na afloop ontvang je een certificaat van Saxion.
Bijeenkomsten
Op donderdag 4 november van 14:00-17:00 uur is de gezamenlijke kick-off bijeenkomst voor alle trainingen en masterclasses voor cultuureducatie aanbieders. Locatie: Concordia, Oude Markt 15 Enschede
Het is niet verplicht bij de kick-off bijeenkomst te zijn.
De training Cultuureducatie en Blended Learning bestaat uit 4 bijeenkomsten op maandagavond, gedeeltelijk online en gedeeltelijk op locatie, Saxion Enschede. Het programma kan worden aangepast naar aanleiding van de leervragen van de deelnemers.
22 november 2021 | 19.00 – 21.00 uur | online | Oriëntatie
Wat is blended learning?
Mogelijkheden met online tools
Inventarisatie eigen ervaringen en leervragen
13 december 2021 | 19.00 – 21.30 uur | Concordia, Salon 3 – Oude Markt 15, Enschede | Onderzoeken & Uitvoeren
Hoe stimuleer je het creatief proces met blended learning?
Delen van (succes)ervaringen en producten.
17 januari 2022 | 19.00 – 21.00 uur | online | Onderzoeken & Uitvoeren
Inspiratiesessie blended learning met LessonUp
Delen van (succes)ervaringen en producten.
14 februari 2022 | 19.00 – 21.30 uur | Concordia, Salon 3 – Oude Markt 15, Enschede | Evalueren
Evalueren van proces en producten voor blended cultuureducatie (‘overzichtsexpo’)
Uitreiking certificaat.
Voorwaarden voor deelname
- Je bent aanwezig bij alle bijeenkomsten
- Je hebt een eigen laptop/pc en koptelefoon/microfoon om online te kunnen werken
- Je hebt een account voor LessonUp (via Cultuureducatie Enschede)
MELD JE HIER AAN!
Trainers
Maaike Vervoort is docent en onderzoeker bij de academie pedagogiek en onderwijs van Hogeschool Saxion. Als lerarenopleider kent ze het basisonderwijs goed. Voor de master Leren en Innoveren begeleidt ze docenten bij het ontwerpen van onderwijsinnovaties.
Grote passie voor: taal, taalontwikkeling en (jeugd)literatuur. Maaike studeerde Nederlands en gaf 25 jaar taaldidactiek op de pabo (hoe leer je taal?). Recent onderzocht ze de integratie van taal en techniekonderwijs (hoe kan taal het leren versterken?).
Expertise op gebied van: video, blended learning en professionalisering van docenten. Deze thema’s kwamen samen in haar promotieonderzoek over het gebruik van video(cases) voor het leren van leraren.
Mooiste ervaring met blended learning: Creatieve energizers, zoals: ‘Verzamel zoveel mogelijk voorwerpen in één kleur’ of ‘Geef je boek online door’. Maar ook: zoeken en delen van passende beelden bij een thema. Meer inbreng in een leersituatie vergroot de betrokkenheid en motivatie.
Favoriet museum: Eye Filmmuseum in Amsterdam en Tate Modern in Londen
Jessie von Piekartz is zzp’er in de kunst, cultuur(educatie) en ontwerpsector. Zo werkt ze o.a. als Cultuurmakelaar voor de gemeente Hengelo waar ze kunst en cultuur verbindt aan de samenleving. Daarnaast werkt ze als docent en onderzoeker bij de academie mens en maatschappij van Hogeschool Saxion.
Grote passie voor: verhalen, media, gedrag, onderwijs, kunst, cultuur en design. Jessie heeft gestudeerd aan de kunstacademie AKI ArtEZ (Crossmedia Design) en heeft haar Master (Cross-over Creativity) behaald, waardoor ze zich nu Social Designer mag noemen.
Expertise op gebied van: het bedenken van concepten, haar online tool-kit, visueel ontwerp, social design, art direction, gedragsverandering, docent op het gebied van media, design en kunst in de hulpverlening en het onderwijs.
Mooiste ervaring met blended learning: Met meer dan 50 studenten brainstormen op 1 online A4’tje via Miro! Online lesmateriaal geeft de mogelijkheid om visuele elementen toe te voegen, zoals video’s, foto’s en animaties, waardoor de authenticiteit van het lesmateriaal kan worden verhoogd.
Favoriet museum: Foam Amsterdam en Rijksmuseum Twenthe.