Het belang van kunstvakken bij de ontwikkeling van kinderen is onmisbaar en dat wordt gelukkig op steeds meer scholen erkend. Kijk ter inspiratie dit filmpje en overtuig jezelf. Hier worden we blij van! Maar hoe krijgen we goede cultuureducatie nog beter ingebed in het curriculum van de scholen? Hoe kunnen we onze leraren inspireren om kinderen ook door cultuureducatie te laten groeien? Hoe kan cultuureducatie bijdragen aan taalverwerving? Mooie onderwerpen voor een Expertgroep Cultuureducatie.
Volgende bijeenkomst
De kick-off meeting vond op 15 september 2021 plaats. De volgende bijeenkomst van de Expertgroep is op 6 juli van 15.30 tot 17.30 uur
DE GLOBALE DOELEN VAN DE EXPERTGROEP CULTUUREDUCATIE
- Cultuureducatie breed onder de aandacht brengen bij scholen en schoolopleiders;
- Door bijvoorbeeld uitwisselingen en input leveren voor Onderwijswerkplaatsen (OWP’s) en ontwerpateliers;
- Door bijvoorbeeld studenten onderzoeksopdrachten/vakprofilering te laten uitvoeren bij Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) projecten of culturele instellingen;
- Netwerkfunctie: uitwisselen wat er in de regio en de steden te halen en te brengen is op het gebied van cultuureducatie en regio breed ICC’ers in hun kracht zetten;
- Een inspirerende en motiverende rol spelen bij de ontwikkeling van het nieuwe Pabo-curriculum. Immers om cultuureducatie in de scholen een plek te geven moeten studenten gedurende hun opleiding bewust worden van het belang van cultuureducatie en al tijdens hun opleiding de bestaande netwerken leren kennen.
En tot slot, een specifieker onderwerp waarmee we als pilot starten is: de koppeling maken tussen Cultuureducatie en Taal/taalverwerving d.m.v. vakintegratie. De urgentie is er, 13% van de Twentenaren is laaggeletterd, landelijk is dat 8%.
De expertgroep bestaat uit de volgende personen:
- Saxion: Marieke Hagemans, Pieter Blanken, Maaike Vervoort, Fieneke Dickman, Ronald von Piekartz
- SLO: Monike Warmer
- ICC’ers: Miriam Kroeze, Marijke de Bruin, Errol Herder, Dagmar Nijhof, Yvonne Eikenaar
- Schoolopleiders: Mirjam Schoemakers
- Onderwijs aanbieders/ culturele instellingen: Laura Slakhorst (Concordia), Loes Schippers (Museumfabriek/RMT), Ben Coelman (NRO), Willemijn Zwart (Komvoor), Janko Bartelink (studio Z)
- Cultuureducatie: Emma Bouman, Ben Kamphuis, Evelien Harberink
Ontmoeting: Zes bijeenkomsten per jaar van 2,5 uur. De bijeenkomsten worden georganiseerd op inspirerende locaties van de kunstinstellingen (bijv. Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Theater Sonnevanck).
Inspiratie: Door het delen van best practices op het gebied van Cultuureducatie en Taal d.m.v. vakintegratie. We delen onderwijsideeën voor in de klas en bedenken invulling voor OWP’s.
Kennis: Op het gebied van onderwijs en kunst-cultuur, we leren mensen kennen uit het culturele netwerk.
Plezier: We zullen naast de inhoudelijke sessies ook plezier beleven en ervaren van kunst- en cultuuruitingen, onder meer door de bezoeken aan de culturele instellingen.
Neem voor vragen of meer informatie contact op met Evelien Harberink: evelien@cultuureducatie-enschede.nl